Akne Tedavisi

featured

Akne Tedavisi nasıl yapılır?

Akne (vulgaris); pilosebase birim (yağ bezi ve kil koku ) çevresinde gelişen kronik, inflamatuar bir deri hastalığıdır. Akne puberte döneminin en yaygın dermatolojik problemidir. Aknenin erken tedavisi iz gelişimini engellemek açısından önemlidir.

Açık, kapalı komedon (siyah nokta) papül, püstül (kırmızı ve iltihaplı nokta ) ve inflamatuar nodül sonrasında skar ve pigmentasyon değişiklikleri şeklinde kendini gösterebilir.

Akne oluşumunda rol oynayan faktörler ise çok çeşitlidir Tek bir neden söylemek mümkün değildir. Akne oluşumunu aydınlatan belirgin gelişmeler olsa da halen hastalığın etyopatogenezi net olarak anlaşılamamıştır.

Genetik faktörler, hormonal bozukluk, stres, kullanılan uygun olmayan cilt bakim ve makyaj ürünleri yağ salgısının artmasına, gözenek tıkanmasına, bakterilerin çoğalmasına neden olarak akne oluşumuna yol açmaktadır.

Moleküler biyoloji, genetik ve immunoloji alanındaki gelişmeler, akne patogenezindeki çalışmaların ilerlemesine belirgin ölçüde katkı sağlamıştır. Yüksek glisemik yüklü diyet, süt ürünleri ve rafine şeker ürünlerin alımının akneyi alevlendirebildiği hakkında ciddi kanıtlar mevcuttur. Omega-3 yağ asitlerinin, antioksidanların, çinko, A vitamini ve diyetteki lifin rolleri henüz netleşmemiştir.

Akne tedavisi için deri hastalıkları uzmanı tarafından önerilen çok çeşitli tedaviler bulunmaktadır. Kremler, kimyasal peeling, antibiyotik tedavisi, isotretinoin, bunların basında gelmektedir.

Hafif ve orta şiddetteki akne olgularında genellikle topikal tedaviler (krem seklinde ilaçlar) önerilmektedir. Topikal retinoid, topikal antibiyotik, benzol peroksit, azeleik asit, salisilik asit en sık kullanımda olan ilaçlardır. Tedavinin temelini uygun bir temizleyici oluşturur. Yağlı ciltli kişilerin jel formunda temizleyici ya da sabun kullanması uygundur. Acık ve kapalı komedo oluşumunu engelleyecek keratolitik ajanlar ile tedaviye başlanır. Topikal antibiyotik, oral antibiyotik tedaviye eklenebilir.

Isotretinoin tedavisi tedaviye dirençli vakalarda, nodulokistik aknede ve iz bırakma eğilimi olan vakalarda tercih edilmektedir. Uzman hekim tarafından reçete edilmesi ve kullanıldığı surece yakın takip gerektiren bir ilaçtır. Kullanım suresi kişinin kilosuna göre, hastalığın şiddetine göre, mevcut hastalıkları, kullandığı ilaçlara göre değişiklik göstermektedir.

Akne Tedavisi

Yorumlar kapalı.