Bahar gelirken saç dökülmesi nasıl son bulabilir?

featured

Saç dökülmesi problemi kadın ya da erkek hepimizin özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında artar. Nisan Mayıs ve Haziran ayları ağırlıklı olmak üzere, mevsim geçişlerinde yaşadığımız bu problemin pek çok farklı nedeni olabilir. Bahar aylarında hormonların salgısının değişmesi ve testosteron hormonunun ilkbahar ve sonbaharda genellikle daha yüksek olması, saç dökülmesi ile hormonlar arasında mevsimsel bir ilişki kurulmasını beraberinde getirir. Bunun yanında mevsim geçişlerinde güneşi daha çok görmeye başlamak ve havanın nemlenmesi, saç köklerinin yorgun düşerek seyrelmelerine yol açabilir. Saçların büyüme dönemlerini takip eden dinlenme evresinin yaklaşık 2-3 ay kadar sürmesi ve dinlenme evresini tamamlayan saç köklerinin artık dökülmeye başlaması da genellikle mevsim geçişlerine denk gelebilir.

Bu nedenlerin yanında özellikle ilkbahar ve yaz aylarında yapılan diyetlerin, kimi zaman da bahar yorgunluğunun vücudumuzdaki dengeleri değiştirebildiğini, enerji ve mineral kaybına yol açtığını da hatırlatmakta fayda var. Sizin de gördüğünüz gibi bu kadar çok neden varken, dökülmenin gerçekten mevsim geçişinden mi kaynaklandığı, yoksa başka bir sorundan mı kaynaklandığı konusunda kafanızın karışması gayet normal…

Dökülme 2 haftayı aşarsa bir uzmana başvurmalısınız

Yapılan araştırmalar, saçın gün içinde yıkanma, taranma, çekme ve kırılma gibi faktörlerle 50 ile 100 tel arasında kaybolduğunun belirlendiğini gösteriyor. Bu oranı da sağlıklı bir insanda normal kabul ediyoruz. Buna ek olarak genellikle 1-2 hafta süren mevsimsel saç dökülmesini gayet normal bir durum olarak karşılıyoruz. Ancak eğer mevsim değişimi ile ilgili olduğu düşünülen saç dökülme süresi 2 haftayı geçtiyse mutlaka bir uzmana başvurmalısınız.

Mevsimsel nedenlerden kaynaklanan saç dökülmesi için başka saç mezoterapisi olmak üzere çözüm yollarını önermeden önce Telogen Effluvium dediğimiz saç dökülmesinden de bahsetmek isterim…

Telojen Effluvium’a dikkat

Ortalama olarak bir insanın saç tellerinin yaklaşık % 85 ile % 90’ı aktif olarak büyürken (anajen fazı) diğer kıl kökleri dinlenir (telojen fazı). Bir saç 2- 4 yıl boyunca anajen fazında kalıp daha sonra telojen fazına girerek yaklaşık 2-4 ay dinlenir ve dökülür. Dökülen saçların yerine yeni büyüyen saçlar alır. Telojen Effluvium olan bir kişide, bazı vücut değişiklikleri veya şoklar daha fazla kılı telojen fazına iter. Tipik olarak bu durumda, kılların yaklaşık % 30’u büyümeyi durdurur ve dökülmeden önce dinlenme aşamasına geçerler. Yani Telogen Effluvium’unuz varsa, 100 yerine günde ortalama 300 saç teli kaybedebilirsiniz. Eğer süreç 6 aydan kısa ise bu durum akut Telogen Effluvium, eğer 6 aydan uzun ise kronik Telogen Effluvium olarak isimlendirilir. Telogen Effluvium’un çok çeşitli nedenleri vardır:

1) Mevsimsel olabilir. Özellikle bahar aylarında normalden daha fazla dökülebilir.

2) Kullanmakta olduğumuz ilaçlar; antidepresan, hormonal haplar saç dökülmesine neden olabilir.

3) Sahip olduğumuz bazı kronik hastalıklar; tiroid bozukluğu ve anemi saç dökülmesini tetikleyebilir.

4) Stres saçımızın dökülmesine neden olan önemli faktörlerden bir tanesidir. Genellikle yaşadığımız stresli olaylardan geçirdiğimiz hastalıklardan üç ya da dört ay sonra saçımızda yoğun bir dökülme görebiliriz.

5) Gebelikten üç veya dört ay sonra saç dökülmesinin görülmesi fizyolojiktir. Bazen bu süreç uzayabilir. Kronik hale gelmeden tedavi edilmesi uygun olacaktır.

6) Genetik faktörler saç dökülesinde önemli bir role sahiptir, aile hikayesi burada çok önemlidir.

Saç dökülmesi için kan analizi ve kişiye özel tedavi çok önemli.

Saç dökülmesinden şikayetçi olan kişilerde mutlaka kan analizi yaparak bunu tetikleyen bir hastalık var mı diye araştırmak gerekmektedir. Demir, biotin, B12 vitamini, folik asit, D vitamini, çinko ve tiroid hormonları saçımız için önemli olan maddelerdir, bunların eksikliğine de mutlaka bakılmalıdır. Öncelikle vücudumuzda eksik olan maddelerin yerine konması gerekir. Altta yatan bir hastalık varsa mutlaka bunun tedavisi sağlanmalıdır. Nedene yönelik vitamin tedavisi, hormonal ilaçlar ya da saça uygulanabilecek losyonlar başlıca kullandığımız tedavi alternatifleridir.

Bunun yanı sıra deri içerisine Mezoterapi olarak adlandırılan çeşitli vitaminlerin uygulanması oldukça iyi sonuç verecektir. Trombositten zengin plazma uygulaması saç dökülmesinde iyi sonuç veren başka bir tedavi şeklidir. Tedavi iki ya da dört hafta aralıklarla olabilir. Saçın yapısına göre seanslar 3 ya da 6 seans olarak değişebilir. 6 ayda bir ise idame tedavi ile etkinliğin devamı sağlanır.

Saç mezoterapisiyle saçlar canlı ve parlak görünüme kavuşuyor

Saç mezoterapisi saçın sağlıklı büyüyüp gelişebilmesi için gerekli olan vitamin, antioksidan, mineral ve dolaşım düzenleyici maddelerin mikro iğneler ile saçlı deriye doğrudan enjekte edilmesi yöntemidir. Hem erkeklere hem de kadınlara rahatlıkla uygulanabilir. Ürünler yaklaşık olarak 1 cm aralıklarla saçlı deriye enjekte edilmektedir. İşlem öncesinde anestezik krem uygulanabilir, bu sayede uygulama sırasında yoğun bir acı, ağrı hissedilmemektedir. İşlem öncesinde saçlı deri antiseptik solüsyon ile temizlenir, bu nedenle işlem bitiminde saç ıslak olacaktır. En az 8 saat saçın yıkanmaması uygundur. Bu nedenle toplantı, davet planı varsa o gün uygulama uygun değildir.

 

Uygulama sıklığı kişinin şikayetinin yoğunluğuna göre değişebilir. Saç mezoterapisi ortalama 15 gün ara ile  6-8 seans olarak yapılmalıdır. Saç mezoterapisi her yıl bir kür şeklinde uygulanabilir. Bazen aylık destek şeklinde de tedaviye devam edilebilir. Bu sayede saç dökülmeleri durdurulmakta ve yeni daha güçlü saçların çıkması sağlanmaktadır. Saç mezoterapisinin ilk seansından itibaren farklılık hissedilebilmekte, saçlar eski canlı ve parlak görünümüne kavuşabilmektedir. Saç mezoterapisi saç dökülmesini durdurur. İncelmiş, miniatürize olmuş saçların daha kalınlaşmasını sağlar. Tamamen kellik olan bölgede yeniden saç çıkması mümkün değildir.

Saçlarınızı içerden besleyin.

Keratin ve vitamin bakımından zengin gıdalarla beslenmek, özellikle saç için oldukça faydalı olan E vitamini, folik asit, A ve C vitamini, niasin ve biotin alımını arttırmak gerekmektedir. Saç için yararlı olan vitaminler gıda takviyeleri ve vitamin komplexler yardımıyla da alınabilir. Bu ve benzeri yöntemler yardımıyla saçların içerden beslenmesini sağlayarak onların çok daha güçlü olmasını ve dökülmelere karşı dayanıklı olması sağlanabilir. Mevsimsel dökülmelerin önüne geçmek için, bu dönemde bakım kürlerinizi sıklaştırmanız, saçın besleyici yağlarla dışardan beslenmesini sağlamak, saçların dökülmesini azaltacaktır.

Bahar gelirken saç dökülmesi nasıl son bulabilir?

Yorumlar kapalı.