Terleme Tedavisi

featured

Terleme Tipleri Nelerdir?

Aşırı terleme, yaygın ya da lokalize olabilir. Yaygın terlemede tüm vücutta rahatsızlık verici bir terleme artışı mevcutken, lokalize terlemede el, ayak tabanı ve kol altlarında yoğun terleme görülmektedir.

Niçin terleriz?

Terleme, vücudun ısısını belli bir dengede tutmak için gerekli olan fizyolojik bir durumdur. Kimi zaman aşırı sıcaktan ya da yorucu fiziksel aktivitelerden sonra, kimi zaman da hastalık, heyecan, korku ya da aşırı stresli durumlarda vücut terler. Az ya da hiç terlememek, vücut sağlığı için iyi olmadığı gibi aşırı terleme (hiperhidrozis) de iyi değildir.

Aşırı terlemeye neden olan hastalıklar nelerdir?

Tiroit bezlerinin aşırı çalışması,

Böbrek üstü bezlerinden kaynaklanan bazı hastalıklar,

Şişmanlık,

Menopoz,

Bazı kanserlerin tedavisinde kullanılan ilaçlar aşırı terlemeye yol açabilmektedir.

Kimi durumlarda ise altta yatan herhangi bir hastalık bulunmaz.

Terleme, stres ve utanma gibi durumlarda da ortaya çıkabilir. Bu durumlarda aşırı terleme genellikle koltuk altı, avuç içi ve ayak tabanında görülmektedir.

Aşırı terlemenin neden olduğu sorunlar?

Ayaklardaki aşırı terleme, kötü koku nedeniyle çevreye rahatsızlık verdiği gibi ayak ve tırnaklarda mantar gelişimine de zemin hazırlamaktadır. Eldeki terleme ise el sıkışırken yazı yazarken, sınavda kalemi tutarken, araba kullanırken sorun yaratmaktadır. Koltuk altı bölgesindeki aşırı terleme, çoğunlukla kotu kokuya neden olur.

Terleme tedavi edilebilir mi?

Kol altı ve eldeki terlemenin tedavisinin başında botulinum toksin gelmektedir. Botulinum toksin uygulaması, deri içerisine enjeksiyon şeklinde yapılmaktadır. İşlemden önce uygulama yapılacak bölgeye anestetik krem sürülebilir. Ardından enjeksiyon yapılacak bölge, 1.5-2 cm aralıklar ile işaretlenir ve her noktaya enjeksiyon yolu ile botulinum toksin uygulanır. İşlem ortalama 30 dakika sürmekte, etkisi ise ortalama 7-10 gün içerisinde hissedilmeye başlanmaktadır. İlk botulinum toksin uygulamasından 4 hafta sonra terlemede %75 oranında azalma olduğu tespit edilmiştir.

Hasta kontrole geldiğinde iyot-nisasta testi uygulanarak terlemenin devam edip etmediği tespit edilir ve gerekli bölgelere ek uygulama yapılır. Tedavinin etkisi 6-9 ay gibi uzun sürer dolayısıyla tedavi yılda bir kez bile uygulansa kişiyi büyük ölçüde rahatlatmış olur. Terleme sebebi ile günlük aktivitede ve sosyal hayatta sıkıntı yaşayan kişilerin, tedavi sonrası terlemenin azalması nedeni ile psikolojik olarak rahatladığı gözlemlenmektedir. Koltuk altı terleme tedavisinde botulinum toksinin önemli bir yan etkisi bulunmamaktadır.

En sık karşılaştığımız soru ‘terlemeyi engellemek zararlı değil mi?’ olmakta. Zararlı değildir. Vücudumuzdan toksinleri %98 idrar yolu ile atıyoruz. Kol altı, tüm vücut terlemesi bunun %2 sini oluşturmaktadır.

Terleme Tedavisi

Yorumlar kapalı.