Alopesi Areata Saç Kıran

featured

Alopesi Areata nasıl bir hastalıktır?

Alopesi Areata (Saç Kıran) aniden ortaya çıkan, kronik seyirli, değişik çaplarda, bir ya da birkaç tane yuvarlak, tamamen saçsız alanla karakterize, bir hastalıktır.

Geri dönüşümlü olma potansiyeline sahiptir. Genellikle birkaç ay ya da yıl içinde tedavi ile geriler. Sadece saçta değil, sakal bölgesinde, vücut kıllarında yaygın olarak görülebilir..

Alopesi Areata (Saç Kıran) neden oluşur?

Alopesi areatanın etyopatogenezi tam olarak bilinmemekle birlikte; genetik faktörler, otoimmunite, emosyonel stres gibi pek çok faktör üzerinde durulmaktadır.

Alopesi Areatada seyir nasıldır?

Alopesi areata hastalarında prognoz kişiden kişiye değişebilmekle birlikte genellikle hayat boyu birkaç alopesi atağı olur. Hastaların çoğunda herhangi bir tedavi görmeden kıllar 1 yıl içinde tekrar çıkar. % 10’luk bir grupta ise hastalık kronik hale gelmektedir. Hastalığın erkeği ya da dişisi yoktur. Dökülme aktif donemde ise hızlı şekilde yayılma gösterebilir. Bunu engellemek için erken donem muayene ve tedavi gerekmektedir. Kuaförlerde uygulanan jiletleme, sarımsak sürme gibi yöntemler o bölgeyi yara yapıp, iz bırakma riskine sahiptir. Bu gibi durumda hiç sac çıkmayabilir.

Alopesi Areata (Saç Kıran) tedavisi

İntralezyonel kortikosteroidler

Topikal kortikosteroidler

Topikal immunoterapi

Minoksidil

Antralin

Fototerapi

Sistemik kortikosteroidler

Metotreksat

Siklosporin kullanılabilir

Tedavi kişiden kişiye değişmekte, yaş, hastalığın aktivitesi, plak sayısı, eşlik eden hastalıklara göre belirlenmektedir.

Alopesi Areata Saç Kıran

Yorumlar kapalı.