Diyabetik Ayak Bakımı

featured

Diyabetik ayak ; Diyabet hastalığı olan kişilerin sık karşılaştığı bir sorundur ve diyabetik kişinin ayağındaki her türlü değişikliği ifade etmektedir.

Diyabet hastası kişilerde yara iyileşmesi, normal bireylere oranla daha zor ve uzun sürmektedir. Diyabete bağlı olarak noropati geliştiğinde (sinir tutulumu olduğunda) kişiler meydana gelen yarayı hissetmemektedir. Normalde yara olduğunda acı hissederken diyabetik kişilerde acı hissi olmayabilir. Bu da fark edilmesini ve tedavinin gecikmesine neden olur.

Diyabetik bir hastanın ayağında küçük bile olsa yara açıldığında vakit kaybetmeden bir uzmana göstermek gerekmektedir. . Bir enfeksiyon halinde bu kişiler mutlaka hekime başvurmalı, yatak istirahatı almalı, yaralarının üzerine basmamalarını sağlayacak özel gereçler kullanmalı, yara ve kandan örnekler alındıktan sonra vakit kaybetmeden geniş etkili antibiyotiklere başlanmalıdır.

Diyabeti olan kişilerin ayağında oluşan nasırlar, yara riski anlamına gelir. Eğer diyabetli kişinin ayağında nasır varsa, bıçak, jilet, makas gibi kesici aletlerle temizlenmeye çalışılmamalı ve nasır ilacı kullanılmamalıdır. Nasır tedavisinin, diyabetik ayak polikliniklerinde ve özel cihazlar kullanılarak yapılması gereklidir. Bu yöntemlerle, nasırları düzenli olarak temizlenen ayaklarda, yara oluşma riski yaklaşık yüzde 50 oranında azaltılabilir.

  1. Diyabetik ayak oluşumunu engellemek için kişinin düzenli olarak kendini muayene etmesi önem taşımaktadır.
  2. Ayak hijyeni çok önemlidir.
  3. Kuruluk, çatlak , yarık oluşumuna ve buradan mikropların girerek enfeksiyon oluşumuna neden olur. Bu sebeple parmak arası değil; fakat ayak tabanı ve yan kısımlarının üre içeren kremler ile düzenli nemlendirilmesi uygun olacaktır..

Ayağı sıkmayan, vurmayan ortopedik ayakkabı kullanılmalıdır.

Her tur yarada mutlaka uzman hekime danışmak gerekmektedir. Tedavi kişiye özel planlanır.

Diyabetik Ayak Bakımı

Yorumlar kapalı.