Leke Tedavisi

featured

Leke tedavisi medikal ilaçlar dışında kimyasal peeling ve lazer uygulamaları olarak yapılabilmektedir. Yaşımız ilerledikçe cildimizde oluşan lekeleri aşağıdaki başlıklarda toplayabiliriz:

  • Doğumsal lekeler
  • Güneş lekeleri (Melazma, solar lentigo, çiller)
  • Postinflamatuar hiperpigmentasyon (cildin tahrişi sonrası hassasiyetin artmasına bağlı örneğin; akne veya peeling sonrası oluşan lekeler)

 

Tedavinin sonuçları kişinin cilt tonu, yasam tarzı,  kullandığı ilaçlar yada tedavi sıklığı gibi faktörlere göre değişkenlik gösterebilir.

Güneşe, hormonal değişikliklere (gebelik, tiroid fonksiyon bozuklukları gibi) ve ilaçlara (doğum kontrol hapları gibi) bağlı gelişen lekelerin ve doğumsal lekelerin yok edilmesi veya azaltılmasında Q switched Nd Yag lazerler kullanılmaktadır. Bu tedavi protokolü 6-10 seans arasındadır. Bu tip lazerler üst yüzeye yani epidermise hiçbir zarar vermeden dermisdeki melanin pigmentini hedef almaktadırlar. Tercihan kış aylarında uygulanmaktadır. Seans aralıkları 1 hafta ile 15 gün arasındadır.

Ayni zamanda kimyasal peelingler de, doğru cilt tipi ve peeling doktorunuz tarafından seçildikten sonra, bu lekelerde kontrollü soyma işlemine bağlı olarak sağlıklı sonuçlar vermektedir. Kimyasal peeling 4-6 seans olarak 2-4 hafta aralıkla hastaya uygulanabilir.

İster kimyasal peeling ister lazerle yapılan tüm leke  tedavilerindeki en önemli etkenlerden biride hastanın tedavi öncesi ve sonrası cildini çok iyi derecede güneşten korumasıdır.

Leke Tedavisi

Yorumlar kapalı.